U bent hierHome / Overzicht / Algemene kennis

Algemene kennis


Zakken

Eloy BGM Everwijn

Ik ben een zakkenfreak. Op extreme momenten heb ik zo’n vijftig zakken aan mijn lijf hangen. Vroeger had ik een zogenaamde journalistentas. Dat is zo’n tas voor onzekere mensen, die verwachten dat er een hoop ongemak onderweg moet worden opgelost. Fietsenbandenplakset, verbandwaren, proviand, aantekenboek met pennen, tabak met veel vloeitjes, boeken, steeksleutels et cetera. Ik kreeg er soms een ontwrichte schouder van en ik stapte over op het mouwloze jack met zakken.

Weg met de wind!

Eloy BGM Everwijn

 
Vroeger was wind misschien nog nuttig. Amerika was nooit ontdekt zonder wind, zou je kunnen zeggen, want die mannen van Columbus waren te lui om te roeien. Maar iedereen weet dat de ontdekking van Amerika allang door de Indianen was gedaan en die deden het zonder wind. Die waren gewoon komen lopen uit Siberië en daar zijn geen klachten over bekend.

Bestek

Eloy BGM Everwijn

 
Je krijgt soms bij supermarktslaatjes een bijpassend bestekje. Het bijzondere ervan is dat er een schepje aan beide zijden van de steel zit. Dan krijg ik visioenen van een slaatjesfabrikant die een ergonoom heeft ingehuurd. Die heeft al snel door dat het kiezen tussen een steel en een schep van een lepeltje tijd kost, zeker als je employé’s slecht betaald en niet al te intelligent zijn. Dus maken wij een symmetrisch schepje. Dat scheelt fracties van secondes. En al die fracties bij elkaar, dat bespaart heel veel geld.

Geschiedenis

Eloy BGM Everwijn

Voor geschiedenis hadden wij op school vroeger de kleine Ploetz. Dat was een calendarium met volgens de auteur belangrijke feiten uit de geschiedenis. Ik heb het boekje niet meer, maar het was een gortdroge opsomming van wanneer er iets plaats had gevonden. Het was natuurlijk een hoogst persoonlijke keuze van meneer Ploetz, maar het had de schijn van objectiviteit. Een van de geschiedenisleraren op onze school was meneer van Voorst van Beest.

Waarom staan de bassen altijd te hard?

Vraag:

Ik weet niet wat het precies is. Vroeger had ik het ook en naarmate ik ouder word, heb ik het steeds meer. Ik begrijp het niet, zeker niet wat de functie ervan is, maar je komt het toch vaak genoeg tegen. En iedereen schijnt het normaal te vinden. Mijn gehoor is nog uitstekend, alleen heb ik wat last met achtergrondgeluiden, maar dat heeft met de ouderdom te maken. Bij een klassiek concert heb ik er nooit last van. Bij jazzmuziek valt het meestal wel mee, hoewel het daar soms ook erg kan zijn. Maar bij popmuziek is het strijk en zet toujours the same: de bassen staan te hard. Waarom toch? Is dit een misverstand?

Ideeën

Eloy BGM Everwijn

 
Ik hoorde laatst dat men van plan was om de grens van zwakbegaafdheid van 70 IQ-punten terug te brengen naar 60. Doordat er dan minder zwakbegaafden zouden zijn, zou dat een forse besparing opleveren in het onderwijs voor deze groep. In één klap is Nederland minder zwakbegaafd. Een diepe bewondering welt in mij op. Had ik zelf willen bedenken. Dat is net zo slim als bankbiljetten bijdrukken om ons allemaal rijk te maken.

Doping

Bente Andersen

Wij zijn erg voor doping. Wij zijn voor doping in het daagse leven, op zondag en in de sport. Zeker omdat het van oorsprong een Nederlands woord is.

Spiegeltje aan de wand

Bente Andersen

De uitvinder van de spiegel was een man uit Mohenjo Daro afkomstig uit de toenmalige middenklasse, een kopersmid. De oudste spiegel was namelijk een scheerspiegel. Echt rijke mensen hadden geen spiegel nodig, want ze hadden iemand in dienst om hen te scheren. Pas toen de spiegels verfraaid werden met bewerkte lijsten, waren ze ook aantrekkelijk voor de rijken. Toen een Chinese monnik voor het eerst in de spiegel keek, schrok hij zo van zijn eigen uiterlijk dat hij spiegels propageerde als geestverdrijvers.

De juiste maat

Bente Andersen

Akim was in zijn eentje op konijnenjacht. Ineens kwam hij oog in oog te staan met een bronstige mammoet. Hij had nog nooit eerder een mammoet gezien. Hij rende weg en liet zijn speer vallen. De mammoet achtervolgde hem, maar gleed uit over zijn eigen uitwerpselen en kwam met zijn hart in de speer terecht. Hartstikke dood.

Het Fatsoen

Bente Andersen

We zijn natuurlijk allemaal welopgevoede mensen met goede manieren. We dringen niet voor in de rij, spugen niet op iemands schoenen en de oplawaai die wij voor een veertienjarig ettertje in onze gedachten hadden, houden wij daar. Als klein kind waren wij nog onfatsoenlijk: altijd haantje de voorste, we rochelden desnoods tegen de wind in en wie er voor onze voeten liep die kreeg een schop.