U bent hierHome / Overzicht / Antropologie

Antropologie


Hofetiquette

Marco de Bouvrie

Nu u misschien binnenkort wordt uitgenodigd op een feestje bij de nieuwe vorst, is het handig om te weten wat de etiquette aan het hof is. Als u binnenkomt, geeft u uw jas af bij de garderobe. Die is gratis en u krijgt geen nummertje. Als u slecht ter been bent, is het toegestaan uw stok of rollator mee te nemen naar de ontvangstruimte, maar niet uw paraplu. Dames mogen hun hoed ophouden, maar liever niet, zeker niet als hij druipt van de regen. Joodse mannen mogen ook hun hoed ophouden, evenals Sikhs hun tulband of anderszins als uw geloof het voorschrijft. Als uw geloof niets voorschrijft dan dient u als man blootshoofds te zijn.

Edele dieren

Wij zijn nooit paardenmeisje geweest. Gelukkig niet, want een beest dat op je neer kan kijken is niet geschikt als huisdier. En wij vragen ons af of die paarden het wel zo leuk vinden als er zo’n wicht op je rug zit te wippen. Dat je paarden eerst moet temmen, zegt al genoeg. In Groot-Brittanië heb je ook paardenjongens. Dat is daar traditie omdat de adel zich anders te pletter verveelde. En die paarden daar werden dus ook van adel. En de adel mag je niet opeten. Waarschijnlijk is het daar veiliger om bevriend te zijn met een paard dan met een mens.

De uiterlijke mens

Eloy BGM Everwijn

 
Ik heb eens een verhaal gelezen over een ontdekkingsreiziger die ergens in de oriënt een dorp binnenreed. De vrouwen schrokken enorm omdat een vreemdeling hun gezicht zag. Zij tilden hun rokken op om hun gelaat te verbergen, daarmee hun blote onderlijf tonend.

De uiterlijke mens

Eloy BGM Everwijn 

Ik heb eens een verhaal gelezen over een ontdekkingsreiziger die ergens in de oriënt een dorp binnenreed. De vrouwen schrokken enorm omdat een vreemdeling hun gezicht zag. Zij tilden hun rokken op om hun gelaat te verbergen, daarmee hun blote onderlijf tonend.
 
De Bijbel heeft een eigenaardig verhaal over hoe de schaamte ontstond. Adam en Eva waren na hun schepping naakt, maar schaamden zich niet, wordt expliciet vermeld.

Amusement

Eloy BGM Everwijn

Vroeger waren, zoals bekend, de zomers altijd mooi. En de schoolvakantie duurde ongeveer even lang als de zomer, dus eindeloos. We gingen twee weken officieel met vakantie, met het gehele gezin. Altijd naar een badplaats, want voor mijn moeder bestond het hoogste geluk uit bakken in de zon, even zwemmen, dan weer in de zon, zwemmen, zon et cetera. Simpel amusement.

Sport

Eloy BGM Everwijn

Ik was vroeger niet geheel onsportief. Omdat mijn ouders de rooms-katholieke lagere school in Crooswijk te weinig prikkelend vonden voor mijn overnieuwsgierige brein, werd ik op de Sint-Bavoschool gedaan in Kralingen, geleid door de Broeders van Dongen. Die school was geliefd bij de wat serieuzere katholieke ouders. De routeplanner geeft aan dat dit een afstand van 2,1km betreft. Die afstand legde ik vier keer daags af, want mijn moeder vond het erg gezellig als ik ’s middags thuis at. Dat betekende een achtenhalve kilometer per dag, die ik te voet, per autoped of per fiets aflegde. Niet gering voor kleine beentjes.

Sport

Eloy BGM Everwijn

Imo (cultuur voor beginners)

Bente Andersen

Op het eilandje Koshima in de Japanse archipel leeft een groep Japanse makaken. Onderzoekers waren in de jaren vijftig bezig met het bestuderen van het gedrag van deze groep. Om dat te vergemakkelijken, lokten ze de apen met zoete aardappels.

Enige gedachten over de hoofddoek

Bente Andersen

Onze adjunct-hoofdredacteur draagt een haarband, zeg maar een gevouwen hoofddoekje. Een enkele keer wordt daar welereis besmuikt lacherig op gereageerd, maar vijandigheid maakt hij nooit mee.

Identiteit

Bente Andersen

Als u de neiging heeft om voor het nieuwe jaar goede voornemens te maken, dan heb ik een fijne tip voor u. Vermijd identiteit. Dat klinkt duister, dus daarom zal ik uitleggen wat ik bedoel.