U bent hierHome / Overzicht / Het echte leven

Het echte leven


Reizen

Eloy BGM Everwijn

Mijn eerste reis voerde mij van mijn geboortehuis naar de H. Barbarakerk. Het was bij ons katholieken de gewoonte dat een pasgeborene zo snel mogelijk nadat hij was gebaard werd gedoopt. Die doop was nodig om in de hemel te komen. Als ik dood was gegaan zonder die doop, zou ik in het Voorgeborchte terecht zijn gekomen. Daar zou ik wel gelukzalig zijn, maar het aanschouwen van God zou mij ontzegd zijn. Dat had ik waarschijnlijk geen probleem gevonden, maar mijn ouders en de toenmalige geestelijkheid dachten daar anders over.

Oudemannenpraat

Eloy BGM Everwijn

Ik ben nu vijfenzestig jaar. Op het moment dat ik dit schrijf, duurt het nog twee weken dat ik mijn AOW krijg. 65 was vroeger een magisch getal. Nu is door de nieuwste ontwikkelingen in de pensioengedachte deze prachtige leeftijd om zeep geholpen. Twee maanden later na mijn verjaardag kan ik pas van Drees trekken. U moet ook al heel oud zijn als u deze uitdrukking begrijpt.

U

Eloy BGM Everwijn

Ik ben keurig opgevoed, dat wil zeggen dat ik met mes en vork moest eten en met twee woordjes moest spreken. Op een vraag volstond nooit een simpel ja of nee, maar het was ’ja, meneer’ en 'nee, mevrouw’. Je ouders en alle andere volwassenen sprak je aan met u. Ik had een oom die maar negen jaar ouder was dan ik en die ik met zijn voornaam aansprak. Dat was een zeldzaamheid; in mijn klas van de lagere school was een jongen die een oom had die jonger was dan hij en die hij met u moest aanspreken.

Roken

Eloy BGM Everwijn

Als je jarig was, mocht je trakteren op de lagere school. Natuurlijk je klasgenootjes, die meestal tover- of zuurballen kregen. Twee voor vijf cent, dus niet echt goedkoop. De vriendjes van dat moment kregen er twee, want verschil moet er zijn en we moeten tegen iedereen aardig zijn, maar sommigen zijn aardiger dan anderen en dat mag in een beloning uitgedrukt worden. Als je eigen klas was gefêteerd, dan mocht je de andere klassen langs om eventuele sympatiekelingen ook een bal te geven. De dienstdoende onderwijzers werden getrakteerd op sigaretten. Op een enkele uitzondering na, rookte iedereen.

Gereedschap

Eloy BGM Everwijn

Ik heb niets tegen nadenken. Dat kan in je eentje, op de wc bijvoorbeeld of met een andere persoon, liefst met een alcoholhoudende versnapering. De onderwerpen op zich doen er niet toe. Dat kan bijvoorbeeld zijn waarom we altijd naar dezelfde kant van de maan kijken of waarom zoute drop alleen in Nederland gewaardeerd wordt. Het is volstrekt niet nodig om dan naar de maan te kijken of zoute drop te eten. Je kunt alleen met woorden een hoop oplossen. Het heeft iets moois, dat tweedenken en het kost, op de drank na, geen fluit.

Herdenken

Eloy BGM Everwijn

Ik ben van 1949. Dat is van na de oorlog, maar ik heb nog een bonkaart op mijn naam waardoor mijn moeder toentertijd een extra portie melk kon krijgen, dus ik heb enige officiële verbintenis met de periode. Regelmatig kwam bij ons thuis de oorlog ter sprake, maar dat was nooit in een tragische sfeer, eerder spannend. Zo vertelde mijn vader graag dat hij tijdens een razzia om jonge kerels op te pakken om in Duitsland te werk te stellen, zich verstopt had in het verwulfsel van de kerk, zeg maar de zolder. Ik geloof dat hij zich daardoor een beetje een oorlogsheld voelde.

Spelen

Eloy BGM Everwijn

 
Wij hadden vroeger thuis geen televisie. Dat vond mijn vader niet nodig. Of hij had er geen geld voor over. Voor hem was televisie iets voor cultureel misdeelden, kinderen en bejaarden. Als je je wilde vermaken, ging je buiten of op zolder spelen met de buurjongens. Een boek lezen was ook uitstekend. Als hij er maar geen last van had. Nu had ik een moeder die dol was op gezelligheid. Liefst actieve gezelligheid. Dat kwam neer op spelletjes doen.

De smaak van smaak

Eloy BGM Everwijn 

Loop eens een willekeurige speelgoedwinkel in, liefst van een grote keten. Behalve dat veel speelgoed alleen goed is om kinderen te leren slopen, want volstrekt nutteloos noch amusant, is de vormgeving van de bulk van de artikelen volstrekt abject. Het is duidelijk: kinderen hebben geen smaak. Een van mijn favorieten is My little pony. Ik kan me voorstellen dat als een meisje een aantal jaren aan dit fenomeen is blootgesteld, het nooit helemaal goed meer zal komen met het kind.

Lees!

Eloy BGM Everwijn

Je hebt natuurlijk de non-verbale communicatie. Die schijnt nogal veel uit te drukken. Maar ik prefereer verbale taal. Liefst geschreven.

Ik ben een beroepsouwehoer. Ik kan urenlang met mensen praten over elk gewenst onderwerp. Ik heb natuurlijk mijn grenzen. Over voetbal, auto’s en het ontduiken van belastingen is mijn fantasie beperkt.

Het centrum van de wereld

Eloy BGM Everwijn

Ik was er niet helemaal bij, bij mijn geboorte. Ik kan me er totaal niets van herinneren. Nu heb ik wel eens live een geboorte meegemaakt en dat was geen pretje, voor moeder noch kind. Een slecht begin.