U bent hierHome / Overzicht / Moderne tijden

Moderne tijden


Geleende vrienden

Eloy BGM Everwijn

Een enkele keer worden er in de kranten die ik lees detectives, thrillers en politieromans gerecenseerd. Die noemt men in de literatuurwetenschappen triviaallectuur, hetgeen betekent dat een intelligent mens er niet teveel aandacht aan moet besteden. Denk ik dat zo’n boek iets voor mij is, dan schrijf ik de schrijver plus titel op een papiertje dat ik in mijn portemonnee stop, opdat ik in de bibliotheek een fijn nieuw boek kan lenen. Zo heb ik vrijwel alle vertaalde boeken gelezen van Harlan Coben waarin ene Myron Bolitar de hoofdrol speelt. Voor een speurder heeft hij het onwaarschijnlijke beroep van sportmakelaar.

Wedstrijd

Bente Andersen

 
Stel: ik doe mee aan een kookwedstrijd. God verhoede het, maar stél. De opdracht is bijvoorbeeld het maken van stoofvlees. Persoonlijk laat ik dat een etmaal opstaan op ongeveer 65 graden, dus dat werkt meestal niet bij een kookwedstrijd, want om het spannend te houden moet er ook tegen de klok gekookt worden. Maar goed, vlees klaar en ik sta met een vijftal andere amateurkoks te wachten op het verdict van de echte chefs.

Het geschenk van de ouders

Het voortbrengen van kinderen is een natuurlijke zaak en dient geaccepteerd te worden, hoewel niet aangemoedigd. Ons DNA wil zich voorplanten en het schijnt grote wilskracht te vereisen om daar niet in mee te gaan. In voorkomende gevallen is het kind gewenst en is men in blijde verwachting. In deze blije tijd is er veel te doen, zoals het inrichten van een babykamer, het aanvragen van de Blije Doos en het bedenken van een naam voor de aanstaande wereldburger. Die kinderkamer lukt wel en die Doos ook, maar het bedenken van een naam is geen gemakkelijke zaak.

Zieke strijd

Eloy BGM Everwijn

 
Ik heb diabetes. Daar heb ik weinig tot geen last van. Maar ik had een vriend die er aan dood gegaan is. Ik denk er dus niet luchthartig over. Toch zal ik nooit iets in de diabetescollectebus stoppen, noch iets aan het Diabetesfonds overmaken. Hetzelfde geldt voor fondsen die middelen werven voor allerlei andere ziektes.

Koken op tv

Eloy BGM Everwijn

 
Ik kijk nog niet zolang televisie. Pas twintig jaar. Ik kreeg last van een heup en kon amper de deur uit. Ik vroeg aan vrienden of die niet een oude tv over hadden. Die kreeg ik. Je gaat dan ook alles kijken. Het is een visueel avontuur als je beginnend kijker bent. Die lol gaat snel over, zeker als je naar de Nederlandse programma’s kijkt. Later bleek dat de BBC vaak leuker was. Die maakt programma’s over herdershonden (A Man and his Dog.) Of bijvoorbeeld Two Fat Ladies.

Uniform

Bente Andersen

Beatrix schijnt een hardwerkende, bekwame vrouw te zijn. Ze heeft twee nationaliteiten en wordt boven de Balkenende-norm betaald. Moet kunnen. € 792.00 netto plus alle onkosten van huur, personeelskosten van lakeien, bewassing en koekjes bij de staatsbezoekthee. Symbolen kosten wat. Over dat rare accent van haar willen we niet moeilijk doen, ze is tenslotte grotendeels Duits.

Oranjepak

Bente Andersen

Beatrix schijnt een hardwerkende, bekwame vrouw te zijn. Ze heeft twee nationaliteiten en wordt boven de Balkenende-norm betaald. Moet kunnen. € 792.00 netto plus alle onkosten van huur, personeelskosten van lakeien, bewassing en koekjes bij de staatsbezoekthee. Symbolen kosten wat. Over dat rare accent van haar willen we niet moeilijk doen, ze is tenslotte grotendeels Duits.

Passie, een hobby?

Bente Andersen

Vroeger hadden mensen een hobby. In het Nederlands noemden wij dat een liefhebberij. Dat was een bezigheid waar men geen geld mee verdiende, want dat deed men in zijn vrije tijd. Dat was tijd die overbleef naast de baan, het slapen, het huishouden en het verenigingsleven. Vrouwen hadden als hobby’s lezen en handwerken en mannen verzamelden postzegels of hielden duiven. Wij constateren dat de hobby verdwenen is.

Brief aan een inbreker

Beste inbreker,

U komt uit het Oostblok. Dat zijn slechte gebieden voor een persoon. De mensenrechten zijn bij u nog niet zo goed ontwikkeld. Ik kan mij levendig voorstellen dat u in uw desperatie uw land verlaat en in het rijke westen u financieel wilt ontwikkelen. U bent geen slecht mens.
U heeft een ziek nichtje dat dringend een beenmergtransplantatie nodig heeft, of wat platter, (excuseert u mij voor mijn woordspelingen), uw vriendin een borstvergroting. Dat zijn voldoende redenen om in Nederland wat pecunia bij elkaar te scharrelen.

Handicaps

Bente Andersen

Wij zagen op de Belgische tv dat ze in dat land van plan zijn om autisten (hier in Nederland zeggen we tegenwoordig: mensen met stoornissen in het autistische spectrum) te laten werken in de IT-sector. Door hun vermogen tot concentratie zouden ze erg geschikt zijn voor programmeren.