De Esthetica van de Steunkous

Opening


Laurine Tukker moest steunkousen gaan dragen en daar moest het Instituut natuurlijk een project van maken.We vroegen een heleboel kunstenaars, beroemd en onberoemd, oud en jong, man en vrouw, om een paar steunkousen te ontwerpen. Uiteindelijk reageerden tachtig kunstenaars. Het haalde de landelijke media. Hans Bekker van Humanitas omhelsde het project en het resultaat was fenomenaal.

Videoreportage van Cineac Noord

Recensie van Trouw

Lees hier de recensie van Trouw over het steunkousenproject.

Kunstenaar Laurine Tukker kwam op het idee de kousen te ’versieren’. „Ik moest ze zelf gaan dragen. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik belde met een vriendin en beklaagde me: eerst kreeg ik cholesterolpillen, toen kwamen de bloeddrukpillen en nu loop ik ook nog met steunkousen. Ik word oud.”

Het Instituut aan het woord

Steunkousen zijn nare dingen. Je draagt ze niet voor de lol. Datzelfde geldt ook voor kunstgebitten en hoortoestellen, maar die zijn nog moeilijker esthetisch vorm te geven dan steunkousen.

Toen Laurine Tukker, kunstenares en directeur van het Tukker & Everwijn Instituut, steunkousen moest gaan dragen, werd ze niet blij van het aanbod in deze sector. Ze kreeg overigens geen aangepaste steunkousen, maar ‘buisvormige elastische zwachtels’. Deze waren verkrijgbaar in off-white en iets dat men vleeskleur noemt. Dat is een soort beige dat zo neutraal is dat het bij niemands kuiten past. We hebben de binnenkomende rol direct in de wasmachine gestopt tezamen met een hoop zwarte verf. Dat scheelde. Een bevriende kunstenares bood aan een stel mooie steunkousen te maken. Dat bracht ons op een idee. Het Tukker & Everwijn Instituut wil via kunstzinnige projecten de dialoog tussen mensen bevorderen en dit was een geweldige aanleiding om een nieuw project te beginnen.

Via uiteenlopende contacten hebben we tachtig kunstenaars bereid gevonden met het project mee te doen. Chantage was zelden nodig.

We kregen steunkousen met steenkool, medailles, theezakjes, cement, lood, veren, knopen, knikkers, lichtjes, vilt en uiteraard met verf. Stoere kousen en kwetsbare kousen. Fraaie kousen en conceptuele kousen. Sommige waren zelfs draagbaar. Met één thema hebben we een staalkaart gecreëerd van wat hedendaagse kunst kan zijn.

Laurine Tukker en Eloy BGM Everwijn

Classificatie

Om een soort ordening aan te brengen in de diversiteit van de ontwerpen, hebben wij op de site een onderverdeling aangebracht in vier categorieën, namelijk Epen, Oden, Pastorales en Balladen. Deze termen komen uit de poëzie, maar kregen een aangepaste betekenis.

  1. Epen staan voor het conceptuele,
  2. Oden voor het emotionele,
  3. Pastorales voor het idyllische en
  4. Balladen voor het verhalende.

De classificatie is intuïtief gemaakt en is dus vatbaar voor discussie. Veel kousen zouden in meer categorieën kunnen vallen. Wij willen benadrukken dat de kunstenaars niet verantwoordelijk zijn voor deze indeling.

Opening


Pages: 1 2 3 4 5 6

Filed under: ProjectenTagged with: , ,

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.