Laatst ontbeet ik bij vrienden. Op tafel lag een pakje ham en wel Breydelham. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar vies was het niet. Maar toen ik op de ingrediëntenlijst keek, kwam ik naast varkensvlees, dextrose, conserveermiddel E250 en anti-oxidant E301 het mij onbekende hamaroma tegen. Dan gaan er gelijk visioenen door mij heen van het sap van uitgeperste hammen die dan weer bij andere hammen worden ingespoten.
Het zal natuurlijk een smaakstof betreffen, maar waarom heeft dat dan geen nummer? En is hamaroma halal? De essentie van ham is dat het een al of niet gegaard stuk varkensbil betreft. Maar misschien worden tegenwoordig biefstukken met biefstukaroma ingespoten en kipfilet met kipfiletaroma.
Een aardig hapje vooraf. Ontklokhuis een Granny Smith (schil laten zitten) en snij hem in kleine blokjes. Snij een plak gekookte ham naar keuze van 100 gram in kleine blokjes. Doe de beide typen blokjes bij 250 gram volle kwark. Doe er wat fijngesneden munt bij en maak op smaak af met een scheutje rode port, zout en cayennepeper. Serveren in een glas met als garnering een dun schijfje appel.
Kooktip
Vervang de appel door peer en doe er dan wat zachte blauwschimmelkaas bij. De munt is dan niet meer nodig.
No comment yet, add your voice below!